Bu da bizim listemiz;
Kefaret + Kısalar – Miguel Gomes
“Dördüncü uzun metraj filmi One Thousand and One Nights’ın yapım süreci devam ederken son kısa filmiRedemption / Kefaret festivalleri dolaşan Portekizli yönetmen Miguel Gomes, 2012’te Berlin’den Gümüş Ayı ile dönen uzun metrajı Tabu ile uluslararası alanda tanınmıştı. Festivalde Miguel Gomes beş kısa filmiyle yer alıyor.
KEFARET / REDEMPTION / REDEMPTION
“Avrupa’dan dört sesli bir ağıt”, 8 ve 16 mm buluntu videoların zekice ve melankolik bir tınıyla birleştiği bu filmcikte, 1975’te Portekiz’de bir çocuk annesiyle babasına mektup yazıyor; 2011’de Milano’da yaşlı bir adam, ilk aşkını anımsıyor; 2012’de Paris’te bir adam minicik kızıyla söyleşiyor; 1977’de ise bir gelin isyan bayrağını kaldırıyor.
31
Portekiz / 2001 / BluRay / Renkli / 27′
Portekizce; Türkçe, İngilizce altyazılı
Forhend atışta raket şöyle tutulur: Kolunu geriye doğru açarsın, sol omzun topa doğru bakar, sol ayağınla öne bir adım atarsın ve topa vurursun.
NOEL HEDİYELERİ / INVENTÁRIO DE NATAL / CHRISTMAS INVENTORY
Portekiz / 2000 / BluRay / Renkli / 23′
Portekizce; Türkçe, İngilizce altyazılı
Hem bir sahte belgesel hem de bir sahte canlandırma; savaşa giden, müzik yapan ve sonra da ele geçiren çocuklar hakkında bir yarı-kurmaca.
BU ARADA / ENTRETANTO /MEANWHİLE
Portekiz / 1999 / BluRay / Renkli / 25′
Portekizce; Türkçe, İngilizce altyazılı
Öğretmenlerle veliler gitti. Bu arada, bir kızla iki oğlan bir aşk üçlüsü oluverir. Rui, Nuno ve Rita, üç zaman ve mekândan geçerek yalnız kalmaya çabalar.
TÜM VARLIKLARIN İLAHİSİ / CÂNTICO DAS CRIATURAS / CANTICLE OF ALL CREATURES
Portekiz / 2006 / BluRay / Renkli / 24′
Portekizce; Türkçe, İngilizce altyazılı
Gece inince, ormandaki hayvanlar şarkı söyleyerek Francis’i yüceltirler. Ama hayvanların bu sevgi ezgisi, bir tür sahip çıkma, özel olma hissini de körükler, ki buna kıskançlık diyoruz.”
Kilink İstanbul’da – Yılmaz Atadeniz
“Kilink’in hareketsiz, gülen kurukafa maskesi vicdansızlığı, hainliği, hatta yaptığı kötülüklerden aldığı hazzı ifade ediyor gibi. Bunun da ötesinde, bu tekinsiz yüz ifadesi nedeniyle uzun süre Kilink’in filmin kahramanı mı yoksa kötü kişisi mi olduğu açıklığa kavuşamıyor.”
Sıfır Teorisi – Terry Gilliam
““1984 yılında çektiğim Brazil’de, o tarihte dünyadan ne anlıyorsam onun resmini çizmeye çalışmıştım. Sıfır Teorisi’nde de,şuanda dünyadan ne anlıyorsamonu resmetmeye çalıştım.” Gelecekte dünyanın nasıl çarpık bir hale bürüneceğini hakkıyla filme çekecek bir yönetmen varsa, olsa olsa Terry Gilliam’dır. Ünlü yönetmen bu filmde, gelecekte Londra’da geçen bir öyküyü anlatıyor: Varoluşsal acılarla kıvranan, sıra dışı bilgisayar dahisi Qohen Leth’in öyküsünü. Elinde “Ben neden varım?” sorusuna yanıt olabilecek gizemli bir proje var. Fakat, cilveli Bainsley ve patronun oğlu Bob’un ziyaretleri Qohen’in yalnızlığını sık sık bozuyor.”
Beş – Abbas Kiarostami
“Her biri on altı dakika uzunluğunda beş kesintisiz birli çekimden oluşan Beş İspanya’nın Gijón kentinde çekilmiş. İranlı saygın yönetmen Abbas Kiarostami’nin imzasını taşıyan Beş, efsanevi Japon yönetmen Yasujiro Ozu’ya bir saygı duruşu niteliğinde. Ozu’nun tarzından son derece etkilendiğini her fırsatta dile getiren Kiarostami, film için şöyle diyor: “Bu filmle Yasujiro Ozu’ya saygılarımı sunuyorum. Ozu’nun sineması içtendir. Ozu tüm filmlerinde etkileşime değer verir; doğal ilişkileri, doğal insanı baştacı eder. Onun plan sekansları saygı doludur ve hep baki kalacaktır.””
Şafakla Dönenler – Murat Eroğlu
“Şafakla Dönenler, geceleri sebze halinde çalışan Erdal ve 12 yaşındaki oğlu Merdan’ın gözünden tüm emekçilerin yaşadığı zorlukları anlatıyor. Baba ve oğul gecenin acımasızlığı ve soğuğun sertliği karşısında işe koyulurlar. El arabaları ile büyük dükkânlardan yeşillik alarak karanlık duvar dibinde satmaya çalışırlar. Malların bir kısmını aldıktan sonra el arabaları çalınır. Bir taraftan sırtlarında malları taşıyıp satmaya çalışırlarken, bir taraftan da el arabalarını ararlar. Gece bitip şafak vakti geldiğinde arabalarını bulabilecekler midir?”
Frank – Lenny Abrahamson
“Geçen yılın Altın Lale ödüllü filmi Ne Yaptın Richard?’ın yönetmeni Lenny Abrahamson, ilk gösterimi Ocak’ta Sundance’te gerçekleşen yeni filmi Frank ile bir kez daha festivalin Uluslararası Yarışması’nda. Abrahamson, bu sefer bizi eksantrik bir müzik grubunun içine sokuyor. Rehberimizse, grubun yeni üyesi olan, genç ve hevesli müzisyen Jon. Grubun en ilginç özelliğiyse, lideri (ve filme adını da veren) Frank. Michael Fassbender’in canlandırdığı Frank, kafasında devasa bir maske taşıyan ve koyduğu ilginç kurallarla grubu bir arada tutan ilginç bir figür. Bu nevi şahsına münhasır karakterin esin kaynağıysa, İngiliz punk grubu The Freshies’in de liderliğini yapmış İngiliz şarkıcı/komedyen Chris Sievey’nin sahne personası Frank Sidebottom.”
Mandalina Bahçesi – Zaza Urushadze
“1992 yılında Gürcü-Abhaz Savaşı’nın başlamasıyla, yüz yıldır bölgede yaşayan Estonyalılar köylerini terk ederek atalarının yurduna döndü; geriye sadece birkaç kişi kaldı. Gürcü yönetmen Zaza Urushadze’nin festivalleri dolaşan son filmi Mandalina Bahçesi bu savaşın gölgesinde geçen bir dram. Ivo ve Markus, Abhazya’da savaş yüzünden terk edilen bu Estonya köyünde kalan son iki kişidir. Mandalina hasadı ve savaş yaklaşmışken bütün hesapları alt üst olur. Arazilerinde biri Gürcü biri Gürcü olmayan, ama birbirlerine düşman oldukları kesin iki yaralı bulur ve ikisini de iyileşinceye kadar evlerinde misafir etmeye karar verirler. Dinsel ve milliyetçi nefrete dair Gandivari bir yaklaşım izleyen Mandalina Bahçesi, bir savaş filmi olmamasına rağmen savaşın saçmalığına dair zekice kurgulanmış, mikro bütçeli bir film.”