Görünmez Adam

“Iping kasabası sakinleri onu ilk gördükleri zaman, bir pardösü giyiyor ve gözlük takıyordu tepeden tırnağa tüm vücudu bandajla sarılmıştı. Gizlediği kimliği ve garip davranışları, nedeniyle kasaba sakinleri ona sorular sorup, onun canın sıkılmasına sebep olmuştu. Önceleri, kasabalılar, onun başına korkunç bir kaza gelmiş olduğunu düşündüler. Ama gerçek, çok daha tüyler ürperticiydi.
Bu gerçek açığa çıkmaya başladığında, sadece bir tek şeyin kesinliğinden emin olmuştu kasaba halkı: Bu yabancı bir ruh hastasıydı ve çevresindeki insanlara zarar vererek huzur buluyordu. İlk baskısı 1897 yılında yapıldığında, “Görünmez Adam” HG Wells’in, insanca değerleri önemsemeyen bilimin verebileceği zararlar hakkında dünyamızı haklı uyarısı olarak kabul edildi.”
Wells’in Görünmez Adam’ı üç kısımla ele alınabilir. Ana karakterin gizemi üzerine kurulu ilk kısım, bilimin ilerlemesi ve insani değerler açmazları arasında geçen ikinci kısım, macera, gerilim romanlarını andıran kovalamacalarıyla, olay örgüsüyle üçüncü kısım. Tüm bu kısımların satır aralarına çizilen çıldırma eşikleri. Kitap yoğun bir gerilimden ziyade tartışmaya açtığı problemlerle, dönemin İngiltere’si hakkındaki tespitleriyle, sürükleyici anlatım tarzıyla önemli. Kitabın başında, Wells’in öndeyişindeki kimi noktalar da, özellikle fantastik edebiyatla alakalı söylemler, kayda değer. Görünmez Adam Wells’e başlamak için epey ideal bir roman.

Ne yazsam

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s