Büyük ölçüde Robin Williams’ın performansından güç alan Baskı, usta oyuncunun sadece komedi öne çıkan bir isim değil de, bütünüyle bir oyuncu olduğunun kanıtı. Zaman zaman klişevari ilerlese de, başka isimlerle veya başka bir yönetmenle çekilseydi kesinlikle kötü televizyon filmlerine benzeyecek yapımın en sevdiğim yanı Sy’ın fotoğraflarla alakalı söylemleriydi. Özellikle, küçük detaylarda gizlenen gerçek fotoğraflarla alakalı tespitler ile “birisi beni fotoğrafımı çekecek kadar önemsemiş.” repliğini çok sevdim.
Filmin finalinde Sy’ın psikolojik travmasını dedektife açıkladığı sahneyi fazla buldum. Amerikan sinemasının sıkıkla başvurduğu formüllerden biri olan, tüm sorumluluğu bir anda geçmişte izleri sürülebilecek olaylara atma hastalığı burada da nüksetti. Elbette travmalar insan üzerinde çok derin izler bırakır, geleceği etkiler ama pek fazla ipucu vermeden, film finalinde, o da aslında böyle böyle şeyler yaşamış, benzeri bir diyalog ne derece gerekliydi? Hem Sy’ı düşününce takıntı kaynağını salt yalnızlıkta, aile özleminde, fotoğraf tutkusunda bile arayabiliriz.
Baskı, farklı bir Robin Williams filmi izlemek isteyener için ideal.
Oldukça başarılı bir inceleme teşekkürler. Henüz seyretmeyenler: http://www.turkcealtyazili.com/baski-one-hour-photo-2002.html
LikeLike