Aylak adam zengin değil paralı, tembel değil aylak, aylak ama boş olmayan flaneur ‘anti-kahraman’ımız Bay C.’nin hayatına anlam verecek degeri arama çabası ile sokaklarda,sinemalarda gezmenin paraya hiç kıymet vermemenin romanı. Aylak Adam’ın ruh durumlarına karşılık gelen kış, ilkyaz, yaz ve güz bölümlerinden oluşan romanda aylak adamımız didik didik edilip güzel bir şekilde bizlere anlatılıyor.
Kendini soytarılığa vermiş babasından nefret ederek ilerde böyle bıyıklı bir adam olmayacağının hayallerini kurarken kendi tanımıyla o boyasız, makyajsız, topuklu ayakkabı giymeyen kadını aramakla geçirir yaşamını ki bir b. vardır c’nin yolunun bir türlü yeterince kesişemediği hep çok yakınına gelip bir türlü tanışma evresine geçemediği düşünsel kadın.isimleri yoktur karakterlerin böyle a. b. c. dır, atılgan şöyle açıklar sebebini “bence insanın adı onunla en az ilgili olan yanıdır. doğar doğmaz o bilmeden başkaları veriyor. ama yapışıp kalıyor ona.onsuz olamıyor.”.
Bay C. aslında kibirlidir biraz ben merkezci biridir, dalga geçer insanlarla çoğu zaman kendisi gibi kaygısız tasasız ‘free’ yaşayamadıkları için. her şeye rağmen aylak adam iyi bir insandır. Edebiyatımızda ”tutunamayanlar”a da ilham kaynağı olmuş bu kült kitap karamsar, azcık pesimist ve hayattan zevk almayan insanlara ilaç gibi gelecek bir kitap.